සීනි වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීම මගින් ශරීරයට හානි වන ආකාරය

Jeewana rajapakshe

Active member
  • Jan 4, 2021
    38
    151
    33




    සීනි පැණිරසයි, නමුත් එය අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ සෞඛ්‍යය අඩපණ වේ. පලතුරු, එළවළු, කිරි සහ ධාන්‍ය වැනි සම්පූර්ණ ආහාරවල ස්වභාවික සීනි ඇත. ඔබේ ශරීරය සෙමෙන් ජීර්ණය කරන අතර එමඟින් ඔබේ සෛලවලට ස්ථාවර ශක්තියක් ලැබේ. එකතු කළ සීනි, අනෙක් අතට, ඇසුරුම් කළ ආහාර සහ බීම වලින් පැමිණේ. ඔබේ ශරීරයට අමතර සීනි අවශ්‍ය නොවේ.

    කොපමණ ප්‍රමාණයක්ද?​

    ඇමරිකානු හෘද සංගමය කාන්තාවන් සඳහා දිනකට එකතු කළ සීනි තේ හැඳි 6 (ග්‍රෑම් 25) පිරිමින් සඳහා තේ හැඳි 9 (ග්‍රෑම් 36) නිර්දේශ කරයි. නමුත් සාමාන්‍යයෙන් පුද්ගලයෙකු ට තේ හැඳි 22 ක් (ග්‍රෑම් 88). ඉක්මවා යාම පහසුය. සාමාන්‍ය සෝඩා ටින් එකක අවුන්ස 12 ක සීනි තේ හැඳි 10 ක් ඇති අතර පෝෂණ ප්‍රතිලාභයක් නොමැත.

    බර වැඩිවීම.​



    සීනි රස කළ පාන වර්ග, ඔබ දිනපතා සෝඩා කෑන් එකක් පානය කරන්නේනම් වෙනත් ආකාරයකට කැලරි අඩු නොකරන්නේ නම්, වසර තුනකින් ඔබ රාත්තල් 15 ක් බරවේ. ඕනෑවට වඩා බර වැඩිවීමෙන් දියවැඩියාව හා සමහර පිළිකා වැනි ගැටළු ඇති විය හැක.

    හෘද රෝග.​



    සෑම 10 දෙනෙකුගෙන් එක් අයෙකුට ඔවුන්ගේ දෛනික කැලරි වලින් 1/4 ක් හෝ ඊට වැඩි ප්‍රමාණයක් එකතු කළ සීනි වලින් ලැබේ. අතිරේක සීනි ඔබේ රුධිර පීඩනය වැඩි කිරීම හෝ වැඩි මේද ප්‍රමාණයක් රුධිරයට මුදා හැරීම විය හැකිය. මේ දෙකම හෘදයාබාධ, ආඝාතය සහ වෙනත් හෘද රෝග වලට හේතු විය හැක.

    දියවැඩියාව.​




    විශේෂයෙන් සීනි බීම, 2 වර්ගයේ දියවැඩියාව සඳහා ඔබේ ගැටලුව වැඩි කරයි. එය සිදුවන්නේ ඔබේ රුධිරයේ සීනි පවතින විට, ඔබේ ශරීරය ප්‍රතික්‍රියා කරන්නේ ඉන්සියුලින් හෝමෝනය අඩු කිරීමෙන් වන අතර එමඟින් ඔබ ගන්නා ආහාර ශක්තිය බවට පරිවර්තනය වේ. නැතහොත් ඉන්සියුලින් ක්‍රියා නොකරයි. ඔබ වැඩිපුර බර නම්, රාත්තල් 10-15 ක්වත් පහත දැමීම ඔබේ රුධිරයේ සීනි පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ.

    අධි රුධිර පීඩනය.​


    සාමාන්‍යයෙන්, අධි රුධිර පීඩනය ලෙසද හැඳින්වෙන මෙම තත්වයට ලුණු වගකිව යුතුය. නමුත් සමහර පර්යේෂකයන් පවසන්නේ තවත් සුදු ස්පටිකයක් වන - සීනි - වඩාත් බලපාන බවයි. සීනි මගින් රුධිර පීඩනය වැඩි කරයි යැයි, ඔවුන් විශ්වාස කරන එක් ක්‍රමයක් නම් ඔබේ ඉන්සියුලින් මට්ටම ඉහළ යාමයි. එමඟින් ඔබේ රුධිර වාහිනී අඩු නම්‍යශීලී වන අතර ඔබේ වකුගඩු ජලය හා සෝඩියම් රඳවා තබා ගනී.

    අධික කොලෙස්ටරෝල්.​



    ඔබ කොපමණ බරක් ගත්තද, සීනි ආහාර ඔබේ හදවතට අහිතකර ය. ඔවුන්ට පුළුවන් ඔබේ "නරක" (එල්ඩීඑල්) කොලෙස්ටරෝල් ඉහළ නංවා "හොඳ" (HDL) වර්ගය අඩු කරන්න.ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ ලෙස හඳුන්වන රුධිර මේද ,වැඩි කර ඒවා බිඳෙන එන්සයිමයක ක්‍රියාකාරිත්වයටත් බාධා කරයි.

    අක්මා රෝග.​



    ඇසුරුම් කරන ලද බොහෝ ආහාර, සුලු කෑම සහ බීම ෆෘක්ටෝස් සමඟ පැණි රස කර ඇත. පලතුරු වලින් සරල සීනි හෝ ඉරිඟු වැනි එළවළු ඔබේ අක්මාව එය මේදය බවට පත් කරයි. ඔබ නිතිපතා ඔබේ ශරීරයට ෆෘක්ටෝස් පොම්ප කරන්නේ නම්, මේදයේ කුඩා බිංදු ඔබේ අක්මාව තුළ වර්ධනය වේ. මෙය මධ්‍යසාර නොවන මේද අක්මා රෝග ලෙස හැඳින්වේ. මුල් ආහාර වේලෙහි වෙනස්කම් නිසා එය ආපසු හැරවිය හැකිය. නමුත් කාලයත් සමඟ ඉදිමීම හා කැළැල් ඇතිවීම ඔබේ අක්මාවට හානි කළ හැකිය.

    දත් කුහර.​


    ඔබ දන්නවා සීනි ඔබේ දත් දිරා යන බව. කොහොමද? එය ඔබේ මුඛයේ ඇති බැක්ටීරියා පෝෂණය කරන අතර එමඟින් ඔබේ දත්වල එනමලය ඉවතට යන අම්ලය ඉතිරි වේ. සීනි බීම, වියළි පලතුරු, කැන්ඩි සහ චොකලට් ඒ අතර වේ.. ඇඹුල් රසැති ටොෆි නරකම ඒවා අතර වේ. ඒවා බැටරි අම්ලය තරම්ම ආම්ලිකයි!

    දුර්වල නින්ද.​




    දිවා කාලයේදී අධික ලෙස සීනි පානය කිරීමෙන් ඔබේ රුධිරයේ ග්ලූකෝස් මට්ටම අවුල් විය හැකි අතර ශක්ති වැඩිවීම් හා බිඳ වැටීම් සිදුවිය හැක. සවස් වරුවේ, අයිස්ක්‍රීම් හෝ බිස්කට් බඳුනකින් ඔබට රාත්‍රියේදී අවදි වි සිටිය හැකි අතර, ඔබ ගැඹුරු නින්දේ සිටින කාලයද එයට අඩු කළ හැකිය. එමනිසා ඔබට ප්‍රබෝධයක් දැනෙන්නේ නැත.

    ලිංගාශ්‍රිත රෝග.​

    සීනි මගින් අවධානය අඩුකිරීමේ අධි ක්‍රියාකාරිත්වයේ රෝග ලක්ෂණ නරක අතට හැරෙන බව පොදු මතයකි. නමුත් සබැඳිය සනාථ කර නොමැත. වැඩි අධ්‍යයනයක් මඟින් සීනි ලිංගාශ්‍රිත රෝගයට ගොදුරු වනවාට වඩා නරක අතට හැරේ යන න්‍යාය බිඳ දමයි. ලිංගාශ්‍රිත රෝගයට හේතුව කුමක්දැයි අපි හරියටම නොදනිමු, නමුත් ඔබේ ජාන විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි.

    මනෝභාවය පිළිබඳ ගැටළු.​





    පහත් බවක් දැනෙනවාද? අධ්‍යයන කිහිපයක් සීනි සහ මානසික සෞඛ්ය ගැටළු සම්බන්ධ කර ඇත. නවතම එකක් පෙන්නුම් කළේ දිනකට සීනි ග්‍රෑම් 66 කට වඩා ආහාරයට ගත් පිරිමින් - නිර්දේශිත ප්‍රමාණය මෙන් දෙගුණයක් - ග්‍රෑම් 40 ක් හෝ ඊට අඩු ආහාර ගත් පිරිමින්ට වඩා 23% ක් කාංසාව හෝ මානසික අවපීඩනයෙන් පෙළෙන බවයි. අධික ලෙස සීනි ඔබේ මොළයේ ඉදිමීම හෝ දැවිල්ල මගින් මානසික අවපීඩනයට හේතු විය හැක

    ආතරයිටීස්


    අධික රතු මස්, සහ පොකිරිස්සන් ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබට මෙම වේදනාකාරී ආතරයිටිස් ලබා ගත හැකි බව ඔබ දැන සිටිය හැකිය. ෆෘක්ටෝස් සඳහාද එයම වේ. ඔබේ ශරීරය එය බිඳ දැමූ විට, එය පියුරීන් නම් රසායනිකය නිකුත් කරයි. එමඟින් ඔබේ රුධිරයේ යූරික් අම්ලය සෑදිය හැකි අතර එමඟින් ඔබේ ඇඟිලි, දණහිස සහ වෙනත් සන්ධිවල තද ස්පටික ඇති වේ.

    වකුගඩු ගල්.​





    ඔබේ ශරීරය වැඩි වේදනාවක් නොමැතිව වකුගඩු ගල් ගලවා දමයි. අනෙක් අතට වකුගඩුවක හෝ නලයක වෙනත් කොටසක සිරවී මුත්රා පිටවීම අවහිර කළ හැකිය. වැඩිපුර ෆෘක්ටෝස් හා සීනි අඩංගු ආහාර වලින් - වකුගඩු ගල් සඳහා ඇති අවස්ථා වැඩි කරයි.

    වයසට යාම.​



    ටෙලෝමියර්ස් ලෙස හඳුන්වන ඩීඑන්ඒ ඔබේ වර්ණදේහවල අවසානයට හානි වීමෙන් ඒවා ආරක්ෂා කරයි. කෙටි කළ ටෙලමියර් දියවැඩියාව වැනි වයස්ගත රෝග සමඟ අත්වැල් බැඳ ගනී. එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ දිනකට සෝඩා අවුන්ස 20 ක් පානය කරන පුද්ගලයින්ට ටෙලමියර් අඩු බවයි.

    මෙම මෙවලම වෛද්‍ය උපදෙස් ලබා නොදේ. අමතර තොරතුරු බලන්න.​


    https://helthforbetter.blogspot.com/2020/12/blog-post_13.html
     
    Last edited: